“Cotidiane Look”, un regal per a la mirada a Vinya els Vilars
Obrir les portes del nostre celler i rebre la visita d’amics i amigues sempre és un veritable plaer. Si endemés, el motiu d’aquesta trobada és gaudir amb la creativitat, enginy i esforç d’un artista de les nostres contrades, encara ho és més. Per això, divendres passat vam gaudir d’una fantàstica tarda en companyia del fotoperiodista Josep Anton Pérez, amb qui vam tenir l’oportunitat de compartir una bona estona per conèixer, de primera mà, els motius, orígens, elements d’inspiració, manera de fer de la seva exposició “Cotidiane Look”, que romandrà exposada a la nostra sala de botes fins a finals del mes de setembre.
Una tarda de gaudi compartint unes copes dels vins de Vinya els Vilars i fruint amb les fotografies de Josep Anton i les seves explicacions del com, el perquè de cada fotografia d’aquesta exposició, centrada en fotografies realitzades en Crakovia, una ciutat que apassiona aquest periodista de Mollerussa, i altres vinculades amb el dia a dia, i la seva professió; entre altres, tot un seguit de fotografies vinculades amb el celler (gràcies, Josep Anton).
Una col·lecció amb més de 1.800 fotografies
Incansable, inquiet, curiós, Josep Anton Pérez va començar aquesta col·lecció “Cotidiane Look” el 2015; un fantàstic viatge visual que reflecteix l’essència de la fotografia analògica a través d’eines digitals modernes. Prop de 10 anys, plens de motius i oportunitats per reunir més de 1.800 fotografies, que conformen la base i font d’aquesta exposició de fotografies en blanc i negre que, entre altres aspectes, destaquen per haver estat impreses en un equip piezogràfic, tintes basades en pigments de carbó sobre paper orgànic de cotó, que donen una personalitat, textura i una mirada molt especial a cada fotografia.
Aquestes imatges es presenten en un format innovador de 17×17 centímetres, impreses amb la tècnica Giclée sobre paper de cotó, una tecnologia que permet una reproducció d’alta qualitat amb una gran durabilitat, respectant l’autenticitat i la profunditat de cada imatge.
Cotidiane Look, és el reconeixement al sentit analògic de la fotografia utilitzant les eines digitals simples. Blanc i negre amb els matis de grisos, cedint protagonisme a l’espontaneïtat de l’enquadrament.
La tècnica Giclée de Cotidiane Look by Josep Anton Pérez
Fotografies digitals realitzades amb dispositius mòbils d’alta resolució, que s’han manipulat al blanc i negre, ampliades a 17×17 centímetres i impreses amb la tècnica de piezografia, amb tinta carbó sobre paper Conqueror de cotó amb un gramatge de quatre-cents grams. Aquest és el format com es presenta aquest projecte artístic. La imatge es presenta en un marc de 25×25 centímetres, separada del fons per obtenir profunditat i detall.
Giclée és considerada la millor tècnica que existeix en el món per a la reproducció d’obres d’art originals
D’origen francès, la paraula Giclée, prové del verb ‘gicler’ que significa ruixar, polvoritzar. Actualment, emprem aquest terme per a descriure un procés d’impressió mitjançant el qual la tinta és dipositada sobre la superfície del suport favorit de l’artista, sigui tela o paper en qualsevol dels seus acabats.
A hores d’ara, les còpies giclée es creen utilitzant impressores professionals de raig de tinta de vuit a dotze colors, capaços de polvoritzar amb absoluta precisió una mitjana de cinc milions de microscòpiques gotes de tinta per segon.
S’imprimeix així la imatge aconseguint gran detall en les formes i podent, a més, produir trames, patrons i to continu. D’aquesta manera, s’obté una peça d’alta qualitat digitalitzada però amb aspecte de reproducció manual imitant traços, pinzellades, etc.
La impressió es fa en paper 100% cotó de qualitat artística, lliure d’àcid i amb tintes pigmentades que siguin estables a la llum i amb una longevitat de més de setanta-cinc anys.
L’exposició Cotidiane Look és una nova mostra del compromís del celler Vinya els Vilars amb la dinamització socioeconòmica i cultural del territori i a l’hora d’aportar un valor afegit a les persones que visiten el celler. A través d’aquestes iniciatives, el celler ofereix als visitants una experiència que combina l’art, la cultura i el vi, i alhora dóna suport als creadors locals oferint-los un espai on exhibir les seves obres.
Vinya els Vilars, molt més que vins