Les fotografies de Josep Anton Pérez, protagonistes de la propera exposició a Vinya els Vilars

El proper divendres 9 d'agost, el celler Vinya els Vilars acollirà la inauguració de l'exposició "Cotidiane Look" del periodista i fotògraf Josep Anton Pérez, reafirmant el seu compromís amb els artistes locals
30 juliol, 2024

El proper divendres 9 d’agost, Vinya els Vilars inaugurarà l’exposició fotogràfica “Cotidiane Look” de l’artista i fotoperiodista Josep Anton Pérez. Aquesta nova mostra reafirma el compromís del celler amb la promoció i el suport als artistes locals, un compromís que es tradueix en l’organització d’exposicions recurrents a la seva sala de barriques i a la sala de tast, on es donen a conèixer obres de diferents disciplines com la pintura, l’escultura i la fotografia.

En aquesta ocasió, arriba el torn per Josep Antono Pérez, tot un referent del periodisme a Lleida i un ferm defensor de la premsa feta des de i per al territori. Aquest destacat periodista, molt compromés amb la premsa comarcal, ens mostrarà la seva vessant més artística presentant-nos l’exposició “Cotidiane Look”; un fantàstic viatge visual que reflecteix l’essència de la fotografia analògica a través d’eines digitals modernes. 

La seva dilatada experiència com a fotoperiodista li ha permès desenvolupar un ull crític per capturar aquells moments que sovint passen desapercebuts. A “Cotidiane Look”, aquestes imatges es presenten en un format innovador de 17×17 centímetres, impreses amb la tècnica Giclée sobre paper de cotó, una tecnologia que permet una reproducció d’alta qualitat amb una gran durabilitat, respectant l’autenticitat i la profunditat de cada imatge.

“Cotidian Look”, una mirada nostàlgica que esdevé un veritable regal per a la vista

Cotidiane Look, és el reconeixement al sentit analògic de la fotografia utilitzant les eines digitals simples. Blanc i negre amb els matis de grisos, cedint protagonisme a l’espontaneïtat de l’enquadrament

Al llarg de més de deu anys Josep Anton Pérez ha compaginat la tasca de fotoperiodista, amb el petit caprici de capturar aquelles imatges quotidianes que envoltaven els espais de la notícia. De la crònica oficial en sorgia un món paral·lel que la tecnologia digital convertia en un algoritme de la fotografia analògica.

Cotidiane Look, per si sol no té cap significat concret… un joc de paraules que representen aquells instants que l’objectiu captura en un segon i que segons desprès ja no són el mateix. Blanc i negre, per l’origen, però també per la concreció, per no distreure el missatge del conjunt de l’enquadrament.

Fotografies de 170 x 170 mm emmarcades en un format 3D, separades del fons per donar a entendre, que no tenen res a veure amb el conjunt de la presentació, que la imatge és la que transmet el missatge.

La tècnica Giclée de Cotidiane Look by Josep Anton Pérez

Fotografies digitals realitzades amb dispositius mòbils d’alta resolució, que s’han manipulat al blanc i negre, ampliades a 17×17 centímetres i impreses amb la tècnica de piezografia, amb tinta carbó sobre paper Conqueror de cotó amb un gramatge de quatre-cents grams. Aquest és el format com es presenta aquest projecte artístic. La imatge es presenta en un marc de 25×25 centímetres, separada del fons per obtenir profunditat i detall.

Cada fotografia està numerada i signada per l’autor, la qual cosa les converteix en obres d’art úniques.

Giclée és considerada la millor tècnica que existeix en el món per a la reproducció d’obres d’art originals

D’origen francès, la paraula Giclée, prové del verb ‘gicler’ que significa ruixar, polvoritzar. Actualment, emprem aquest terme per a descriure un procés d’impressió mitjançant el qual la tinta és dipositada sobre la superfície del suport favorit de l’artista, sigui tela o paper en qualsevol dels seus acabats.

A hores d’ara, les còpies giclée es creen utilitzant impressores professionals de raig de tinta de vuit a dotze colors, capaços de polvoritzar amb absoluta precisió una mitjana de cinc milions de microscòpiques gotes de tinta per segon.

S’imprimeix així la imatge aconseguint gran detall en les formes i podent, a més, produir trames, patrons i to continu. D’aquesta manera, s’obté una peça d’alta qualitat digitalitzada però amb aspecte de reproducció manual imitant traços, pinzellades, etc.

La impressió es fa en paper 100% cotó de qualitat artística, lliure d’àcid i amb tintes pigmentades que siguin estables a la llum i amb una longevitat de més de setanta-cinc anys.

Vinya els Vilars: Un espai per a l’art i la cultura local

Vinya els Vilars no és només un referent en l’elaboració de vins de qualitat, sinó també un punt de promoció i divulgació cultural actiu dins de la comarca de les Garrigues. El celler, conscient de la importància de la cultura com a motor de dinamització social i econòmica, ha integrat en la seva oferta enoturística la possibilitat de gaudir d’exposicions d’artistes de la comarca. A través d’aquestes iniciatives, el celler ofereix als visitants una experiència que combina l’art, la cultura i el vi, i alhora dóna suport als creadors locals oferint-los un espai on exhibir les seves obres.

Aquesta mostra, com la resta d’activitats culturals que Vinya els Vilars organitza, està pensada per enriquir l’experiència dels visitants, promovent una interacció més profunda amb el patrimoni cultural i artístic de les Garrigues.

Amb aquesta nova exposició, Vinya els Vilars reforça la seva posició com a promotor de l’art local, oferint una plataforma per a artistes que, com Josep Anton Pérez, contribueixen a enriquir el teixit cultural de la comarca.